رتبه بندی و امتیاز تولید محتوا
در سالتحصیلی 1401-1402 زمانی که بارگزاری مدارک شروع شده بود، صراحتا دیدیم که چگونه بارگزاری تولید محتوای آموزشی و نرم افزار برای معلمان امتیاز آور بود. به ترتیب 5 و 10 امتیاز از هر مورد برای معلم امتیاز صادر میشد. از طرفی دیگر برخی از معلمان هم که در برخی از شاخصهها امتیاز مطلوب را کسب نکرده بودند. این طبف با این که در همه شاخصهها حائز رتبه شده بودند اما به دلیل ارسال نکردن این موارد در بخش تخصصی رتبه پایینتری کسب کرده بودند.
گفتنی است یکی از موئلفههای پرامتیاز که روی نظر ارزیاب تاثیر میگذاشت، ساخت نرم افزار بود. نرم افزار ضمن داشتن 10 امتیاز باعصث میشد به علت خلاقانه بودن کار، معلم امتیاز بیشتری در بخش خلاقیت و ابتکار بدست آورد.

- طراحی و تولید نرم افزارهای آموزشی، تربیتی و اداری
- ساخت ابزارها و تجهیزات آموزشی، تربیتی و اداری
- ساخت وسایل کمک آموزشی و کمک توانبخشی
- تولید محتوا در فضای مجازی، طراحی، تولید و تدوین بستههای یادگیری و درسنامه
- آشنایی با ابزار، تجهیزات و تکنیکهای نوین
اگر مدیر هستید یا معاون و یا به عنوان معلم خدمت میکنید، با کپی فای نگران محتوای آموزشی نباشید. ما در کمتر از 48 ساعت بهترین محتوا را با صدا و تصویر خودتان برای شما تولید میکنیم.
روش تدریس معکوس
این روزا روش تدریس معکوس یا flipped classroom بر سر زبانهاست. معلمان از محسنات و معایت روش تدریس معکوس میگویند. ناگفته پیداست که در حال حاضر و در شرایط پاندمی بهترین روش برای اداره کلاس و پیشبرد برنامه درسی همین روش معکوس است. مهمترین ابزار یا چاشنی کار این روش تولید محتوای آموزشی الکترونیکی است.
بهتر میدانید که در سالهای گذشته، ویروس کرونا (COVID-19) جان هزاران نفر را گرفت و آمار مرگومیر به طور فزایندهای در حال افزایش بود. نهایتا سالتحصیلی 1398-1399 و 1399-1400 با تعطیلی به اتمام رسید. البته خیلی از مدارسی که زیر 50 نفر دانش آموز داشتند، به صورت حضوری ادامه یافتند. اما خیلی از دانش آموزان با تصمیم والدین خود در خانه ماندند و به کمک مدرسه تلویزیونی و تولید محتوای آموزشی معلمان آموزش را در اپلیکیشن شاد پیگیری کردند. در این دوران معلمان آموزش را به متد روش تدریس معکوس انجام میدادند.

اما در اوایل سالتحصیلی 1402-1401 فرایند رتبه بندی معلمان شروع شد. معیارهای زیادی برای رتبه بندی وجود داشت، اما همین محتواسازی و درج آن در سامانه رتبه بندی به صورت مستقیم 30 امتیاز داشت. بسته به محتوای شما امتیازهای مختلفی لحاظ میشد. یکی از پرامتیازترین نوع محتوا، ساخت نرم افزار آموزشی بود که هر مورد 10 امتیاز داشت. معلمان با سفارش ساخت نرم افزار ضمن اینکه در هر مورد 10 امتیاز میگیرند. به دلیل استفاده از فناوری بالا، در بخش ابتکار و نوآوری، ارزیاب به آنها امتیاز بیشتری نیز میدهد.
خلاصه روشن است، که امر آشنایی با فناوریها و ساخت محتوا همیشه یکی از نیازهای معلم در ایران خواهد بود. معلمی پیدا نمیشود که اهل یادگیری و آموختن نباشد. کمبود وقت و امکانات و سایر ناملایمات سازمان هرچند دلیل خوبی برای یادنگرفتن باشد، ولی توسعه فردی، و انگیزه برای بهترین بودن دلیل خوبی برای یادگرفتن تولید محتواست. تولید محتوای آموزشی با اینکه از دور کار آسانی به نظر میرسد، نیاز به مهارتهای ویژه آی تی دارد. ما در پیج اینستاگرامی زیر تلاش کردهایم با آموزشهای کوتاه و ساده شما را با دنیای زیبای محتواسازی آشنا کنیم.
آموزش رایگان تولید محتوا
اگر معلم هستین، خیالتان راحت!
اگه شما هم معلم هستین جای درستی هستین، این پیج رو معلمان در مجموعه کپی فای پیگیری میکنند و به واسطه معلمان اداره میشود. اجازه دهید خودم رو معرفی کنم. من علی خانی نژاد هستم 27 سالمه و دبیر زبان انگلیسی هستم که بیش 8 سال تجربه ساخت محتوای آموزشی رو دارم و امروز به برخی از دغدغههای شما پاسخ میدهم و به شما کمک میکنم تا در سریعترین زمان پاسخ مشکلات و نیازهای خود را پیدا کنین. پس در این صفحه شما میتونید:
بخش اول
|
صفـــــــــــــــــر تا 100 روش ساخت تولید محتوای آموزشی را یاد بگیرید.
|
بخش دوم
|
محتوای مورد نیاز خود را سفارش دهید.
|
مدیر مدرسه گلایه میکنه، چیکار کنم؟
دبیران و معلمان عزیز؛
قبلا، از یک طرف مدیران مدارس و از طرف دیگر، معلمان محترم تحت فشار مدرسه و آموزشوپروش بودند که تولید محتوای درسی یا بسته آموزشی انجام دهند. قبل از پاندمی و تعطیلی مدارس، فقط کسایی که علاقه داشتند در جشنوارهها شرکت کنند، محتوا درست میکردند. اما این روزها، بحث رتبهبندی معلمان داغ شده است. به طوری یکی از عناصر امتیازدهی، ساخت بستههای آموزشی یا همون محتواست.

البته ناگفته نماند؛ خیلی از مدارس غیردولتی و دولتی در کنار آموزش حضوری، محتوای الکترونیکی نیز طراحی و تولید میکنند و حتی بسیار شایع شده که در مدارس غیردولتی هم قبل از استخدام، علاوه بر یک رزومه خوب، از معلم انتظار دارند با نرمافزارهای ساخت محتوا آشنا باشد و بتواند با استفاده از این نرمافزارها محتوای الکترونیکی جذابی برای دانش آموزان درست کند.
حالا میگین: راهحل نهایی برای معلمان چیه؟
قبل از هر کاری راهنمای زیر را بررسی بفرمایید. شما برای انجام محتوا 2 راه بیشتر ندارید. یا باید خودتان دست به کار بشید و روش کار رو یاد بگیرید و با لپتاب یا سیستم خانگی خود محتوا بسازید. یا اینکه این پروژه را بسپارید افراد دیگری برای شما انجام دهند. پس بنابراین به جای استرس دادن به خود یکی از دو تصمیم را بگیرید و هر چه زودتر اقدام کنید.

پکیج آموزشی کامل
از پس هزینهها برنمیآیم!
اگر معلمی هستین که برای پایه آموزش ابتدایی تدریس میکنین و خصوصا در مدارس غیر دولتی هستین، مثل دبیران نیستید که مثلا یه درس زبان انگلیسی تدریس میکنن یا عربی و … .
شما در پایه اول ابتدایی، دوم ابتدایی، سوم ابتدایی، چهارم ابتدایی، پنجم ابتدایی و ششم ابتدایی، کلی درس و کلی مسئولیت به عهده گرفتین. که 3 تا از درسهای شما خیلی مهمه، و مدرسه و خصوصا والدین در درسهای ریاضی، علوم و فارسی از شما انتظار دارن؛ درسته قیمت تولید محتوا آنطور که فکر میکنید زیاد نیست اما ممکن است به دلیل سفارش زیاد هزینه سفارش این همه درس برای شما قابل توجه خواهد شود. بااینکه شما یک محتوای الکترونیکی کتاب رو یکبار برای همیشه سفارش میدین ولی بازم ممکنه این برای شما هزینهبر باشه. راه حل چیه؟
حالا میگین، چیکار کنم؟
کاری که باید انجام بدین خیلی ساده است، شما اگر یک لپتاپ یا سیستم خانگی داشته باشین، آموزش میبینین. کار ساخت محتوای درسی رو با پکیج آموزشی ما یاد میگیرین و کارهای خود رو خودتان انجام میدین و کلی در هزینههای اضافی صرفه جویی میکنید. درسته شغل تولید محتوا برای شما نیست. ولی حداقل ها را می توانید انجام دهید.
نمونه تدریس از پکیج آموزشی
با تجربهها میگن: ما دیگه کم مونده بازنشسته بشیم!
درسته 20 سال سابقه دارین، ولی هنوز 10 سالش مونده!
خیلی از معلمان عزیز، میگن سنی از من گذشته دیگه چه لزومی داره، تولید محتوای درسی رو یاد بگیرم!
اگه اینطور فکر کنین، خدا میدونه اون 10 سال باقیمانده، قراره چطور بگذره!
اتفاقا ما فکر میکنیم، معلمای باسابقه تدریس رو خیلی خوب بلدن. سناریو تدریس خوبی مینویسن. اگه این معلمای باسابقه، بتونن با چند نرمافزار خوب آشنا بشن و اونا رو خوب یاد بگیرن، گوی سبقت رو از معلمای جوان و تکنولوژی_بلد میربایند.

از استرس مُردم چیکار کنم؟
اگه این ویروس لعنتی کرونا هم نتونه معلمای زحمتکش ما رو از پای دربیاره، قطعا استرس و اضطراب تولید محتوای آموزشی، آرامش و کارایی رو در زندگی از شما میگیره!
فک نکنین که با استرس دادن به خود و منتظر ماندن، معجزه رخ میده. خیــــــــر!
شما باید به استقبال تکنولوژی برین و فوری دست به کار بشین و نزارین این وضعیت شما رو تحت کنترل دربیاره. به جای خودخوری و پُشت گوش انداختن، همین امروز به فکر خودتان باشین و یک تصمیم بگیرین.

راه چاره چیه؟
شما باید آموزش ببینید آن هم متفاوتتر از بقیه!
خیلی از معلما برای ساخت محتوای آموزشی کلاس خصوصی میرن و کلی هزینه میکنن یا در دورههای خشک و بیثمر اداره شرکت میکنن. که هم وقتشون تلف میشه هم چیزی یاد نمیگیرن.

شما متفاوت باشین!
امروز شما رو با مجموعه آموزش ساخت محتوای آموزشی خانی نژاد آشنا میکنیم که فقط یک دوره آموزشی نیست بلکه شما میتونین از خدمات رفع اشکال و پشتیبانیشون هم استفاده کنین. چیزی که شاید همیشه بهش فکر میکردین. شما با تهیه این آموزشها همه این مهارتهای ضروری رو در خونه یاد میگیرین و دیگه نیاز نیست دردسر ترافیک و رفتوآمدهای آموزشگاه رو داشته باشین. خیلی راحت تو خونه این 12 ساعت آموزش رو نگاه کنین و اگه هم سوالی یا مشکلی داشتین، تلفن رو ورمیدارین و به شماره موجود در پکیج زنگ میزنین و هر سوالی داشتین مطرح میکنین و پشتیبانهای آموزشی شما را با حوصله راهنمایی میکنن.
دوره آموزش تولید محتوای آموزشی و الکترونیکی
با توجه به نیاز معلمان برای تولید محتوای آموزشی؛ ما با همکاری آکادمی خانی نژاد یک پکیج آموزشی برای شما فراهم کردهایم.
درسته تولید محتوا برای همه درسها کار سختی است و بیشتر معلمان سعی میکنند با سفارش محتوای آموزشی نیاز خود را برطرف کنند. اما این سفارشات برای یک معلم ابتدایی که با تعداد زیادی کتاب مثل فارسی، ریاضی، علوم سروکار دارد؛ اصلا باصرفه نیست.
خصوصا برای معلمان محترم مدارس غیردولتی که دستمزد بسیار کمتری دریافت میکنند. بنابراین بهترین کار این است که یک بار برای همیشه هنر و تخصص ساخت محتوای آموزشی را یاد بگیریم و برای دانش آموزان خودمان بهترین محتوای آموزشی را تولید کنیم.
آماده است که بماند!
شاید واکسن کار را تمام کرد و حتی امیکرون هم شکست خورد. اما بعد چی؟
این خبری هست که ما بیصبرانه منتظر آن هستیم.
اما آیا به نظرتون بعد از خداحافظی با کرونا، با تکنولوژی هم خداحافظی خواهیم کرد؟ به نظر میرسد تکنولوژی خصوصا کار ساخت محتوای آموزشی الکترونیکی در مدارس و آموزش و پرورش ما جا خشک کرده است. در کشورهای توسعه یافته محتواسازی تکه جدانشدنی از روش تدریس معکوس هست و این طور که مشخص است، آموزش و پرورش ایران هم قصد دارد روش تدریس معکوس را در ایران پیاده سازی کند. از این رو، به دنبال معلمانی است که با نرم افزارهای تولید محتوا آشنا باشند و بتوانند خوراک اصلی روش تدریس معکوس رو تهیه کنند. از سوی دیگر هم دلیلی نمانده است که ما این تخصص را یاد نگیریم چرا که:
- دورههای آموزشی زیادی برای آموزش نحوه ساخت محتوای درسی ارایه شده است؛
- ایرادها و مشکلهای اپلیکیشن شاد برطرف شده است؛
- انتظارات دانش آموزان و والدین مدراس بیشتر شده است.
- معلمان در بحث محتواسازی توانمند شدهاند
با کنار هم گذاشتن این حرفها، هم از جهت پوشش هزینههای اضافی و هم از جهت کسب تخصص بهترین کار تهیه پکیج آموزشی آکادمی خانی نژاد است؛ که آسانترین راه را برای ساخت محتوای درسی نشان میدهد.
حتی معلمانی که با تکنولوژی رابطه خوبی ندارند، عاشق تولید محتوا خواهند شد.
اولین مولفه برای انجام تولید محتوای آموزشی داشتن تخصص تدریس است. عمدتا همه معلمان تخصص تدریس دارند. خوشبختانه همه معلمان با هنر معلمی و تدریس آشنا هستند. تعداد زیادی از معلمان هم روشهای تدریس موثری رو انتخاب کردهاند که پیشینه علمی دارد. اما شما هم بهتر میدانید که در این کار معلم بودن کافی نیست، چرا که خیلی از معلمان محترم به علت سالها تجربه تدریس حضوری، فرصتی برای ارتقا مهارتهای آموزش الکترونیکی نداشتند. پس باید سواد الکترونیکی خودمون رو رشد بدیم. ما در این بسته آموزشی تمام تلاش خود را کردهایم تا مباحث را خیلی روشن و برای ضعیفترین مهارت آموز تدریس کنیم. پس شما باید خیالتان راحت باشد. درواقع هیچ مطلب ثقیلی عنوان نشده است و این بسته آموزشی ضمن ساده بودن مختصر هم هست.
سرنخ برای افرادی که قصد دارن رایگان آموزش ببینن!
ما در کپی فای برای کمک به معلمان عزیز مطلبی آماده کردیم. در این مطلب آقای دُردی پرشور توضیح داده است که چگونه با نرم افزار Camtasia و پاورپوینت یک تولید محتوای آموزشی تولید کنید. برای خواندن این مطلب و آموزش تولید محتوا مقاله « آموزش تولید محتوا آموزشی برای اپلیکیشن شاد » بخوانید. پس با خواندن این آموزش شما قادر هستید سرنخ بگیرید و با تحقیق و جستجوی بیشتر و آزمون و خطا، خودتان برای دانش آموزان خود محتوا تولید کنید. که نتیجه این کار یک تولید محتوای ویدیویی میشود که دانش آموزان میتوانند در موبایل یا کامپیوتر آن را مثل یک ویدیو تماشا کنند. اما اگر فکر میکنید خواندن متن خشک و خالی نمیتواند نتیجهبخش باشد. دوره آموزشی ویدیویی را از آکادمی خانی نژاد و یا سایت آژانس کنکور تهیه کنین و گام به گام آموزش ببینید.
ساخت محتوی بی دردسر
خیلی از معلمان از همان ابتدای شرایط کرونایی جامعه که مدارس تعطیل شد، فورا با موبایلهای خودشان به عنوان دوربین استفاده کردند و از تدریس خودشان در خانه پای وایت بورد فیلم گرفتند. شما هم همین کار را میتوانید انجام دهید. کافی است یک دوربین باکیفیت (موبایل با دوربین خوب) همین کار در خانه انجام دهید. برای داشتن صدای با کیفیت لازم است یک میکروفن خوب هم تهیه کنید.
خیلی از معلمان برای افزایش جذابیت و گیرایی تدریس خودشان، بعد ضبط فیلم آن را تدوین میکنند. به این صورت که کیفیت صدا را با نرمافزارهای مخصوص بالا میبرند و حتی در بخشی از تدریس که تبق زدهاند یا حرف اشتباهی گفتهاند آن را اصلاح میکنند. علاوه بر این با آوردن صدای زیر، افکتها و انیمیشنها کار را حرفهای می کنند.
اما باید بدانید که این روش هیچ جذابیتی برای دانش آموزان شما ندارد. حتی اگر قصد دارین این کار رو به اداره یا دبیرخانه یک جشنواره بفرستین؛ امتیازی نمیگیرین و از دور مسابقه یا از دید داوران به زودی حححححححححححححححذف میشوید. بنابراین یک محتوای خوب باید دارای ویژگیهای زیر باشد:
ویدویی باشد
- از جلوههای بصری استفاده شود
- صدا مدرس، روشن، رسا و باکیفیت باشد
- حجم فایل ویدیو کم باشد
- ابعاد ویدیو درست و در همه دستگاهها قابل پخش باشد
- تدریس شما باید طبق یک سناریو جذاب و دیدنی ساخته شود
- از کارکاترها و انیمیشنها استفاده شود
- زمان تدریس مناسب مبحث باشد
تولید آموزشی الکترونیکی برای شرکت در جشنوارها و مسابقات بین معلمان
نوعی از تولید محتوا که در آموزش دانش آموزان خیلی موثر است، تولید محتوای الکترونیکی است که به صورت استاتیک نیست و به صورت داینامیک است. یعنی دانش آموز و محتوای آموزشی با همدیگر نوعی ارتباط و تعامل (Interaction) دارند. مثلا تمرینهای مختلفی برای دانش آموزان نشان داده میشود و آنها میتوانند به آن پاسخ دهند. حتی در محتوای آموزشی ابتدایی با انتخاب پاسخ درست، صدای تشویق و انمیشن میآید که برای بچهها خیلی مهیج و جذاب است.
برای تهیه محتوای آموزشی الکترونیکی از برنامههای مختلفی مثل Flash و Storyline استفاده میشود. اما فقط استفاده از این برنامهها نمیتواند دلیلی بر موفقیت یک محتوای آموزشی باشد. داشتن طرح درس خوب و اجرای آن با برنامههای نامبرده و حتی سلیقه و ایده مناسب عامل مقام آوردن اینگونه محتوای آموزشی است. برای سفارش تولید محتوای آموزشی برای جشنوارهها و کسب مقام با ما تماس بگیرید.
سناریو تدریس چیست!
تقریبا هر ویدیویی که ساخته میشه، هدفش اینه در کمترین زمان و بهترین حالت پیام رو به یادگیرنده برسونه. دراقع زمان ساخت محتوای درسی، شما لزوما نیازی به نوشتن سناریو تدریس ندارین. منتهی بدون داشتن یک سناریو، ممکنه حرفی بیربط یا اطلاعات نامناسبی در ویدیو ارایه بدین. که بعدا حذف یا جایگزینی آن ممکن است وقت زیادی از شما بگیرد.
بنابرین تولید کننده های محتوا، قبل از شروع به ضبط و اجرا، معمولا یک متن رو به زبان محاوره مینویسن و جزئیات کار رو در آن مشخص میکنن. به این متن نوشته شده سناریو تدریس میگن. البته سناریوهای تدریس بخش از یک طرح درس هستن.

تولید محتوای آموزشی برای پایه اول ابتدایی
پایه اول ابتدایی اولین پایهای است که دانش آموزان به صورت جدی درس خواندن را شروع میکنند. در این پایه اکثر معلمان درباره سختیهای تدریس این پایه صحبت میکنند. از یک طرف دانش آموزان پایه اول ابتدایی روشی و تکنیکی برای یاد گرفتن پیدا نکردهاند و از طرف دیگر حجم درسها و تعداد مهارتهای لازم برای یادگرفتن خیلی زیاد است. خصوصا زمانی که دانش آموز چندزبانه باشد و یادگرفتن زبان فارسی هم برای او یک دردسر بزرگ است.

متاسفانه در سالتحصیلی 1398-1399 همهگیری ویروس کرونا، مدارس را تعطیل کرد. این اتفاق باعث شد دانش آموزان پایه اول ابتدایی به خوبی آموزش نبینند. ما و شما به عنوان والدین و آموزگار پایه اول دبستان، شاهد هستیم که دانش آموزان پایه اول هم در درس ریاضی مشکل دارند و هم املا و نگارش را به خوبی یاد نگرفهاند.
متاسفانه با توجه به اخبار و تجربهای که امسال یعنی سال تحصیلی 1400-1401 داشتیم،با آمدن امیکرون، ما باز شاهد تعطیلیهای زیادی خواهیم بود. از این رو، در این شرایط سخت و بحرانی تنها ابزاری که به کمک ما میآید؛ محتوای آموزشی برای پایه اول ابتدایی است. دروس پایه اول به صورت زیر است:
- آموزش قرآن پایه اول ابتدایی
- فارسی پایه اول ابتدایی
- نگارش فارسی پایه اول ابتدایی
- ریاضی پایه اول ابتدایی
- علوم تجربی پایه اول ابتدایی
اگر علاوه بر محتوا به طرح درس هم نیاز داشته باشید میتوانید طرح درس اول ابتدایی را به صورت سالانه یا روزانه از طریق لینک زیر بررسی و تهیه کنید. دانلود طرح درس اول ابتدایی
تولید محتوای آموزشی برای پایه دوم ابتدایی
خیلی از دانش آموزان پایه دوم دبستان به دلیل کرونا و بینظمیهای موجود نتوانستند تجربه خوبی از پایه اول داشته باشند. به طور یقین بسیاری از آنها مشکلات جدی در مفاهیم اولیه دارند. ما به عنوان معلم، مدیر، یا مسئول یک آموزشگاه اگر این واقعیت را قبول نکنیم، اثرات مخرب این را در پایههای دیگر لمس خواهیم کرد. یکی از روشهایی که بسیاری مدارس موفق در پایتخت و سایر شهرها انجام دادند؛ تولید محتوای آموزشی دوم ابتدایی بود.

همه درسها قابلیت این را دارند که به صورت الکترونیکی و از راه دور تدریس شوند. شاید فکر کنید درسی مثل ریاضی برای تدریس الکترونیکی مناسب نیست. درحالی که یکی از ویژگیهای محتوای آموزشی این است که شما از قبل برنامه ریزی میکنید و طرح درس مینویسید و علاوه بر آن از سایر قابلیتها مثل انیمیشنها، عکسها، طرحها و رنگها برای آموزش دانش آموزان پایه دوم ابتدایی استفاده میشود. درس هدیههای آسمان نیز در این پایه اضافه میشود و بقیه دروس به شرح زیر است:
- آموزش قرآن پایه دوم ابتدایی
- هدیه های آسمان پایه دوم ابتدایی
- فارسی پایه دوم ابتدایی
- نگارش فارسی پایه دوم ابتدایی
- ریاضی پایه دوم ابتدایی
- علوم تجربی پایه دوم ابتدایی
تولید محتوای آموزشی برای پایه سوم ابتدایی
پایه سوم ابتدایی هم مانند سایر پایههای دیگر دردسرها و گرفتاریهای خود را دارد، ولی دانش آموزان پایه سوم ابتدایی بزرگ شدهاند و مهارتها و تکنیکهای یادگیری را در خود رشد دادهاند. آموزش دانش آموزان پایه سوم ابتدایی این روزها، همان دانشآموزان اول و دوم شرایط کرونایی 98 تا 1400 هستن که آموزش خوبی ندیدهاند. اما خوش بختانه آنها در این سالها با رنجهای آموزش از راه دور را لمس کردهاند و به خوبی از پس این کار برمیآیند. اگر قرار است برای دانش آموزان سوم ابتدایی محتوای آموزشی تولید کنید، پیشنهاد ما اینست که تمام تلاشتان را بکنید. چون این بچهها میدونن یک محتوای آموزشی باکیفیت چطور است. از این رو، اگر کمی تلاش کنید، دانش آموزان سوم ابتدایی عاشق تدریس معلم خود میشن.
درس مطالعات اجتماعی برای اولین بار به پایه سوم اضافه میشود. این درس برای دانش آموزان پایه سوم تازگی دارد. خوشبختانه با عکسها، فیلمها، داستانهای صوتی، پاورپونیتها و خیلی موارد آموزش الکترونیک دیگر میتواند این درس را به خوبی آموزش داد.

شاید خیلیها فکر کنند اهمیت درس مطالعات اجتماعی در برابر ریاضی و فارسی کمتر است. اما اینطور نیست. هر درسی جایگاه با ارزش خود را دارد و درسته سختی آن نسبت به ریاضی و علوم کمتر است؛ اما فایده این درس چه بسا خیلی بیشتر از سایر دروس است.
- آموزش قرآن پایه سوم ابتدایی
- هدیه های آسمان پایه سوم ابتدایی
- فارسی پایه سوم ابتدایی
- نگارش فارسی پایه سوم ابتدایی
- ریاضی پایه سوم ابتدایی
- علوم تجربی پایه سوم ابتدایی
- مطالعات اجتماعی پایه سوم ابتدایی
تولید محتوای آموزشی برای پایه چهارم ابتدایی
پایه چهارم ابتدایی پرخاطرهترین پایه تحصیلی دانش آموزان در دوران ابتدایی است. در این پایه بچهها آمادهتر و باسوادتر هستند. درس برای آنها دیگر سخت نیست. یادگرفتهاند گه چگونه تمرین ریاضی حل کنند؛ چگونه درس علوم را متوجه شوند و حتی املا و انشا بنویسند. به هر حال معلمان و دبیران ریاضی هم مشکل خاصی در تدریس این پایه ندارند. اما با معرفی روش تدریس معکوس، معلمان محترم چارهای جز ساخت محتوای چهارم ابتدایی را ندارند. به این صورت که یک روز قبل از شروع کلاس مجازی یا حضوری محتوا از طریق شبکه شاد برای دانش آموزان ارسال میشود. سپس روز کلاس عمدتا برای حل کاربرگها، تمرینها، بازی و رفع اشکال دانشآموزان میشود.

تعداد دروس پایه چهارم ابتدایی مانند پایه سوم ابتدایی است. در حقیقت اگر کلاسها و مدارس هم باز نباشد؛ با محتوای آموزشی پایه چهارم ابتدایی میتوان به هدف آموزشی و پرورشی در این پایه رسید.
- آموزش قرآن پایه چهارم ابتدایی
- هدیه های آسمان پایه چهارم ابتدایی
- فارسی پایه چهارم ابتدایی
- نگارش فارسی پایه چهارم ابتدایی
- ریاضی پایه چهارم ابتدایی
- علوم تجربی پایه چهارم ابتدایی
- مطالعات اجتماعی پایه چهارم ابتدایی
تولید محتوای آموزشی برای پایه پنجم ابتدایی
پایه پنجم ابتدایی از خیلی وقتها پیش مورد اهمیت بسیار زیاد قرار دارد. والدین دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی به دلیل پایهای بودن مفاهیم در پایه پنجم خیلی پیگیر درس فرزندان خود هستند. با این که آموزگاران این پایه تمام تلاش خود را میکنند باز هم این نگرانی از سوی والدین وجود دارد. محتواسازی برای دروس پایه پنجم خیلی لذتبخش و پرفایده است. چون دانش آموزان مهارتهای لازم را به خوبی یاد گرفتهاند و حتی اگر کلاس حضوری هم نباشد آنها صرفا با محتواهای معلم ساخته میتوانند مفاهیم درس را به خوبی فرا بگیرند. تعداد دروس پایه پنجم ابتدایی مانند چهارم است. یعنی در این پایه با درسهای زیر سروکار داریم:

- آموزش قرآن پایه پنجم ابتدایی
- هدیه های آسمان پایه پنجم ابتدایی
- فارسی پایه پنجم ابتدایی
- نگارش فارسی پایه پنجم ابتدایی
- ریاضی پایه پنجم ابتدایی
- علوم تجربی پایه پنجم ابتدایی
- مطالعات اجتماعی پایه پنجم ابتدایی
تولید محتوای آموزشی برای پایه ششم ابتدایی
دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شرایط نسبتا سختی نسبت به سایر پایهها دارند. از یک طرف برای ثبتنام در مدارس خوب تیزهوشان و دولتی، تلاش میکنند در آزمونها موفق شوند. از طرفی دیگر درسها کمی سختتر شده است و درک و فهم درسی مانند ریاضی پایه ششم برای دانش آموزان بسیار سختتر است. دو درس جدید هم به پایه ششم ابتدایی نیست به سایر پایهها بیشتر است. به ترتیب درسهای تفکر و پژوهش پایه ششم و درس کار و فناوری در پایه ششم دو درس جدید هستند.
دبیران و معلمان محترم همانطور که در جریان هستید تعداد دروس در این پایه بیشتر است، پس تولید محتوای آموزشی پایه ششم را باید از تابستان شروع کنید و برای سال تحصیلی جدید آماده باشید. درسهای پایه ششم به شرح زیر است:

- آموزش قرآن پایه ششم ابتدایی
- هدیه های آسمان پایه ششم ابتدایی
- فارسی پایه ششم ابتدایی
- نگارش فارسی پایه ششم ابتدایی
- ریاضی پایه ششم ابتدایی
- علوم تجربی پایه ششم ابتدایی
- مطالعات اجتماعی پایه ششم ابتدایی
- کار و فناوری پایه ششم ابتدایی
- تفکر و پژوهش پایه ششم ابتدایی
آیا برای مقطع متوسه اول و دوم هم محتوای آموزشی میسازید؟
در پاسخ به سوال خیلی از همکاران فرهنگی، ما برای تمام پایهها محتوای آموزشی درست میکنیم. بنابراین اگر در پایههای هفتم، هشتم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم تدریس میکنین. اصلا نگران نباشین.
ما در کپی فای برای تمام دروس تخصصی و عمومی مقطع متوسطه اول و مقطع متوسطه دوم تولید محتوا انجام میدهیم. برای نمونه در زیر میتوانین نمونه محتوای آموزشی درست شده برای درس یک زبان انگلیسی پایه نهم رو مشاهده کنین.
مباحث تکمیلی و برخی راهنماییها برای معلمان (خواندن این قسمت برای همه توصیه نمیشود )
در این مؤلفه این بحث به میان میآید که کسی که صرفاً یک معلم است نمیتواند مطالب را به شیوههای راحت و آسان انتقال دهد. یک معلم باید بتواند انتقال دهنده درست آموزهها باشد. البته هر وقت اسم معلم میاریم به این معنا نیست.
آموزش مفید چیست؟
زمانی آموزش مفید است که فراگیران بتوانند تغییری در دانستههای خود داشته باشند. محتوایی که مناسب باشد و با متدهای موثر ارایه شود. اگر با سنجش هم همراه باشد، موثر خواهد بود.
آموزش صرفاً به معنی این نیست که معلم متکلم وحده باشد و فقط او سخن بگوید؛ بنابراین با این کار میتوانیم متدهای موثر آموزش را نیز به کار ببندیم، مثلا با ساخت محتوای آموزشی از دانش آموزان کار بکشیم. وقتی آنها آموختههای خود را به کار ببندند به هدف آموزش رسیدهایم.

تولید محتوای الکترونیکی آموزشی برای دانش آموزان مدرسه و کودکان
نوع آموزش در مقاطع ابتدایی
لحن و گفتار معلم در دوره ابتدایی باید متناسب با زبان و درک کودک باشد. معلم نباید در مباحث ریاضی و فارسی گونهای صحبت کند که محتوا برای او سخت و ثقیل آید. در این مورد میتوانیم از یک نفر که صدای خوب و رسایی دارد کمک بگیریم و به لطف گویندگی خوب او یک محتوای بینظیر بسازیم که نه تنها 30 نفر بلکه 30 هزار دانش آموز از این کار خوب ما بهره ببرند. البته ما این نکته را هر روز شاهد هستیم. برخی از معلمانی که در #مدرسه_تلویزیونی-ایران تدریس میکنند. معلمهای فوق العادهای هستند.

مدرسه تلویزیونی ایران
محتوای الکترونیکی تدریس حرفهای معلم را تکمیل میکند: در مقاطع ابتدایی معلم آموزش دهنده و متکلم وحده نیست. قبل از اینکه فقط یک آموزگار ساده باشد؛ باید تسهیل کنندهی یادگیری و آموزش باشد. بنابراین در این نوع محتوای آموزشی؛ با آوردن الگوها و با بهرهگیره از اشکال، انیمیشن، کلیپ میتوانیم حتی سختترین مباحث را برای کودکان به صورت معنیدار آموزش دهیم.
گام اول | تولید محتوا را از کجا شروع کنیم؟
ابتدا باید موضوع تدریس را مشخص کنید. با نوشتن طرح درس آموزش ابتدایی، اهداف، ابزار و متد آموزشی را نیز معین کنید. حال زمان تهیه محتوای تدریس است. اگر میخواهید کتاب درسی را تدریس کنید، کتاب را به موضوع یا درسهای مختلف تدریس کنید.
اگر قصد دارید تدریس شما کاملا حرفهای و استاندارد باشد، از یک کارشناس تولید محتوا مشاوره بگیرید. آنها طرح درسهای (Lesson plan) شما را بررسی میکنند؛ سپس با الگوها، انیمیشنها یک محتوای الکترونیکی آموزشی برای شما تدوین میکنند.
اگر خودتان فردی علاقمند هستید، میتوانید در دورههای آموزشی نرمافزارهای تولید محتوا شرکت کنید و هر آنچه در ذهن دارید به صورت دیجیتالی طراحی کنید. محتوای آموزشی (الکترونیکی) براساس نیاز دانش آموزان تهیه و تدوین میشود. نوع محتوا بایستی متناسب با زندگی کودکان باشد و برای آنان ملموس باشد. بدون تردید محتوایی که در راستای نیاز کودکان و با تجربیات زندگی او پیوند ایجاد کند میتواند تولید محتوای مناسب، مفید و جذابی باشد.
گام دوم | برای ساخت تولید محتوا به چه نیازمندیم؟
ابتدا باید محتوایی که میخواهیم به دانش آموزان آموزش دهیم را مشخص کنیم. سپس با بررسی متدهای آموزشی و نظریه یادگیری و شناسایی مخاطبان محتوای آموزشی گام دوم را برداریم. در گام دوم ما باید تیم تولید محتوا را مشخص کنیم سپس به کمک تصمیمات تیم تولید محتوا از نرم افزار و ابزارهای مورد نیاز برای ساخت آن استفاده میکنیم.
از نظریههای روانشناسی آموزشی غافل نباشیم: گفتنی است، ما باید شناخت کلی از ویژگیهای جسمی، روحی و روانی کودک داشته باشیم و برای تدارک یک محتوای آموزشی خوب و مناسب باید بدانیم دانش آموز چه نوع ویژگیهایی دارد تا بتوانیم متناسب با آن، برای او تولید محتوا کنیم.
چرا همه تولید محتوای آموزشی موفق نمیشوند؟
تولید یک اثر اورجینال و ماندگار به همت و تلاش شبانهروزی نیاز دارد. این کار ماندگار در صورتی موفق میشود که تمامی حلقههای زنجیره موفقیت را طی کند.
- محتوای موثر
- روش آموزشی موثر
- استفاده از بهترین نرم افزار تولید محتوا
- داشتن آزمون کوتاه و آزمون پایانی (که کمتر کسی در ایران به آن توجه میکند.)
- بازبینی و رفع عیب و ایرادهای کار تهیه شده
یادداشت1: مسئولان و کارشناسان آموزشی معتقدند که علاوه بر تدریس مطالب درسی به این روش جدید، باید در زندگی واقعی بچهها نیز به واسطه تولید محتوای آموزشی سعی کنیم مطالبی تولید کنیم که کودک به سمت شبکههای اجتماعی و محتواهای غیر اخلاقی و ناشایست نرود.
یادداشت2: با تولید محتوای الکترونیکی جذاب و کودک پسند، ما میتوانیم شرایط را گونهای محیا کنیم و مباحثی را تدوین نماییم که کودک ما، جلب محتوای شایسته و مفید شود و فرصت پرداختن را به محتواهای شبکههای اجتماعی که اغلب نادرست است، نداشته باشد. پس این یک کار شایسته فرهنگی نیز است.

ویژگیهای یک محتوای آموزش مناسب
یک محتوای خوب باید به گونهای طراحی شود که دانش آموز پس از مواجه شدن با آن انگیزه پژوهش در ذهنش پرورش یابد. به عبارتی اگر به او درس علوم تدرس شود، بعد کلاس آنلاین یا آفلاین به سراغ آزمایش برود. اگر در کلاس آفلاین یا آنلاین فارسی شرکت کرده است، به شعر علاقمند شود.
محتوایی که طراحی و تولید میشود، همسو با عدالت آموزشی باشد، یعنی دانش آموز با هر امکاناتی که در خانه است بتواند با آن محتوای الکترونیکی را اجرا کند. بنابراین تولید محتوای آموزشی و الکترونیکی در بستر اپلیکیشن IOS برای بچهها مناسب نیست.
در زیر به برخی دیگر از ویژگیهای یک محتوای مناسب میپردازیم:
- اثر بخشی مناسب مطالب آموزشی برای فراگیران
- محتوا جذاب باشد و در فراگیر انگیزه ایجاد کند و او را به ادامه محتوا علاقهمند سازد.
- به دانش آموز پرسش در رابطه با آن محتوا را بدهیم و موقعیت پاسخ را از وی نگیریم.
- بین معلم و دانش آموز تعاملی دو طرفه ایجاد گردد و فقط معلم سخنگوی مباحث نباشد.
- برای یادگیری محتوا از عکسها، فیلمها، پوسترها، نقاشی، انیمیشن، نرم افزارهای تولید محتوای الکترونیکی و… استفاده کنیم.
- برای ملموس کردن محتوا از شبیه سازی بهره جوییم.
- محتوا را با آرایش مناسب ارائه دهیم تا محتوا در ذهن فراگیر ساماندهی معقولی داشته باشد.

تولید محتوای الکترونیکی آموزشی برای دانش آموزان مدرسه و کودکان
نکات مهم در هنگام پیادهسازی طرح درس
برای تولید محتوا سعی شود که از تصاویر استفاده شود. در تولید محتوا از کپیبرداری خودداری کنیم و از سرتیترهای خوب و جذبکننده بهره گیریم. محتوا را گونهای بنویسیم که در فکر و تصور دانش آموزان ابتدایی تثبیت شود و بعدها در ذهنش تبلور ببخشد.
برای بچهها کار کنیم، به طوریکه محتوی ساده را برای او در نظر بگیرید و با زبان خودشان به خودشان آموزش دهیم. زیرا دانش آموزان مقطع ابتدایی با مشاهده مطالب سخت و دشوار حواسشان از محتوا پرت خواهد شد و توجهشان به محتوا جلب نخواهد شد.
به محتوای آموزشی جهت و هدف بدهیم
محتوای آموزشی که سمت و سوی مشخصی ندارد در ذهن و جسم و جان دانش آموز ابتدایی تأثیر گذار نخواهد بود. معلم باید به محتوای آموزشی جهت دهد و به وسیله آن به اهداف آموزشی خود که یک هدف غایی است دست یابد. مثل اگر هدف معلم تدریس مفاهیمی چون احترام به بزرگترها یا آموزش نماز خواندن است، محتوا به این هدف متمرکز شود و به حاشیه پرداخته نشود.
مخاطبان محتوا چگونه مشخص میشوند؟
اگر معلم هستید، قطعا مخاطبان خود را به خوبی میشناسید. تعداد آنها، پایههای نحصیلی و موقعیتها را در بودجهبندی آموزشی میدانید. به شکل ساده عرض کنیم، خبر دارید که تا کجا درس دادهاید و تا کجا مانده! یا مثلا کدام مبحث سخت بود و نیاز به محتوای آموزشی دارد.
اما اگر مسئول تولید محتوای آموزشی الکترونیکی یک شهرستان یا استان هستید و برای شما مقرر شده است که محتوای پایه ششم را طراحی کنید؛ بهتر است جلسهای برگزار کنید و با دبیران و آموزگاران هماندیشی کنید. در این صورت مباحث مهم مشخص میشود و حتی میتوانید از آموزگارانی که مستعد هستند در تولید آن کمک بگیرید.
یادداشت: قبل از این که محتوای آموزشی آماده و تدوین گردد، اهداف ما مشخص میگردد. این که ما باید دانش آموز خود را تعیین کنیم سپس فضا و امکانات خود را بررسی نماییم همچنین موقعیت جغرافیایی خود را مشخص نماییم تا بدانیم به چه دانش آموزی در چه نقطهای از این کره خاکی قصد انتقال محتوای آموزشی را داریم.
با افکتهای صدا گوش دانشآموزان را نوازش کنیم
چیزی که معمولا معلمان تازه کار و ناشی در ساخت محتوای آموزشی الکترونیکی رعایت نمیکنند، استفاده نکردن از افکتهای صداست. منظور ما از افکتهای صدا، دانلود آهنگ بی کلام برای تولید محتوا نیست. بلکه افکتهای کوتاه صداست. مثلا افکت خنده، افکت باز شدن صدای در، افکت صدای دریا و … .
00:00
00:00
استفاده بجا و درست از این افکتهای صدا محتوای ویدیویی شما را خیلی حرفهای و مهیج میکند. اما مهمترین چالشی که ممکن است داشته باشید، پیدا کردن این افکتهای صداست. گفتی است که خیلی خوش شانس هستید. ما در یک ویدیوی آموزشی کوتاه به شما آموزش دادیم که از کجا این فایلهای صوتی موضوعی رو سرچ پیدا و دانلود کنید. سپس به شما آموزش دادیم که چطور از اینها در تایم لاین یا نرم افزار تدوین خود استفاده کنید. برای آموزش این کار ویدیو را در آپارات ببنید.
درون محتوای آموزشی خود چه مفاهیمی قرار میگیرد
مضمون محتوای ما بایستی متناسب با قومیت، فرهنگ، آداب و رسوم، زبان، نژاد و زندگی اجتماعی فراگیران باشد. این که مثلاً دانشآموزی در کشور آلمان زندگی میکند بایستی محتوایی طراحی و تدوین نماییم که با آن فرهنگ و قومیت سنخیت داشته باشد؛ زیرا درون مایه محتوا معمولاً بیان مباحث اعتقادی، قوانین آن کشور، تجربیات زندگی آن خطه از آن سرزمین و … میباشد.
یادداشت: جالب است بدانید که بچهها با زبان مادری خودشان بهتر یاد میگیرند. اگر بتوانیم اصل 15 قانون اساسی را سرمشق قرار دهیم و برای دانش آموزان یک منطقه با زبان مادری خودشان یک محتوای آموزشی بسازیم، شاهکار کردهایم. چون واقعا این در برخی استانها یک مشکل بزرگی است. بچههای روستا و مناطق محروم به زبان مادری خودشان یاد میگیرند و اصلا فارسی را بلد نیستند.
برای تولید محتوای آموزشی به چه فراگیرانی نیاز داریم؟
تدوین محتوای آموزشی برای فراگیرانی تهیه شود که درجه هوش آنها استاندارد باشد؛ زیرا ما برای آموزش در یک کلاس درس حد متوسط هوشب فراگیران را در نظر میگیریم و محتوا را متناسب با هوش استاندار یا طبیعی طراحی مینماییم.
به عبارتی برای دانش آموزان استثنایی هم باید همه شرایط را بسنجیم. برای مثال افرادی که توانایی شنوایی ندارند و یا نمیبینند، شرایط کاملا فرق میکند.
روشهای تولید محتوای آموزشی
روش اول:
|
آموزشهای HTML: این نوع از آموزش در درون یک فایل html انجام میپذیرد و اساس این نوع آموزش متن است.
|
روش دوم:
|
فیلمهای آموزشی: برای آموزشهای تخصصی استفاده میشود و میتوان همراه فیلم، صدای گوینده و افکت گذاریهای گوناگون در آن استفاده شود.
|
روش سوم:
|
استفاده از انیمیشنهای ساده و دوبعدی: در این روش متن و عکسها با هم ارائه میشود. این روش برای دروسی است که نیاز به توضیحات بیشتری دارد.
|
تولید محتوا در اینستاگرام
دبیران و آموزگاران عزیز توجه کنند که با یاد گرفتن این کار میتوانید در شبکههای اجتماعی مهم مثل اینستاگرام و یوتیوب و آپارات نیز برای خود پیج راه اندازی کنید و با انتشار تدریسهای خود ضمن درآمدزایی، برندسازی نیز کنید.
خبر خوب برای معلمانی که آموزش خود را در وبلاگ یا وبسایت ارایه میدهند ( تولید محتوای متنی )
ما در کپیفای تمام راهنماییهای لازم را برای موفقیت در تولید محتوای متنی ارایه دادهایم. میتوانید با مطالبه صفحه تولید محتوای متنی برای وبسایت در کارتان موفق باشید. اصول انتخاب یا تولید محتوای آموزشی را باید یاد بگیرید تا در شغل تان بدرخشید.
مقالات خواندنی:
تولید محتوای الکترونیکی